header

Ayçiçeğinde Mevzuat Karmaşası

Hububat Fiyatları Hk.

Ayçiçeği

Ayçiçeği üretimi neden artırılamıyor?

Tarım sigortası mutlaka yapılmalı

Hayrabolu Bld.Bşk.nın Odamızı Ziyareti

2000 yılı Tekirdağ Mitingi

BUĞDAY REKOLTESİ DÜŞÜK OLACAK

2008 Çiftçimiz için Kara Bir Yıl Olmuştur

Çiftçi İstediğini Bulamadı

ÇİFTÇİ KAYIT SİSTEMİ ZİRAAT ODALARINA DEVREDİLİYOR

Tekirdağ'daki sel hakkında!

Kanolaya Hücum

BUĞDAY KALİTESİ FİYATLARI ETKİLEMİYOR

ZİRAAT ODASI BAŞKANI BAYKUT ARMONİ FM DE

SON YAĞIŞLAR EKİLİ ALANLARI SULAR ALTINDA BIRAKTI

Çiftçiyi kuraklık değil düşük fiyatlar vurdu

Dünya Çiftçiler Gününde Belediye Başkanına Ziyaret

Giriş Formu

Türküler

Reklam

Bankacılık işlemleriyle ilgili işbirliğmiz başlamıştır ve devam edecektir..

Site Çevirici

English French German Italian Portuguese Russian Spanish
TÜRKİYEDE VE TRAKYADAKİ AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ, SORUNLARI, ÇÖZÜM ÖNERİLERİ PDF Yazdır e-Posta
Başkanın Kaleminden

TRAKYADA VE TÜRKİYEDE AYÇİÇEĞİ ÜRETİMİ SORUNLARI VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ

Ayçiçeği Ülkemiz ve özellikle Trakyamız için vazgeçilmez bir yağ bitkisidir. Trakya denince akla ayçiçeği, ayçiçeği denilince de ilk akla gelen Trakyadır. Peki niye diyeceksiniz çünkü ayçiçeği en önemli yağ bitkilerinden biridir 1kg ayçiçeğinde ortalama %40-45 yağ bulunmaktadır ve topraklarımız ayçiçeği yetiştirmek için çok idealdir şu an Trakya’da ayçiçeği verim ortalaması Türkiye ve dünya ortalamasının üzerinde olup dekara verim 200-250 kg civarındadır 2009 yılında Trakyada ayçiçeği üretimi oldukça iyi sayılır Türkiyede’de son yıllarda Çukurova Bölgesinin ayçiçeği ekimine başlamasıyla iyiye doğru gitmektedir, bu yıl ki üretim 900-950 bin ton civarındadır bunun da 600-650 bin tonu Trakyada üretilmiştir.

Ayçiçeği fiyatları konusunda öncelikle dünyadaki üretime bakmak lazım, ayçiçeğinde en büyük üretici ABD, Arjantin,Rusya,Ukrayna ve doğu avrupa ülkeleridir. Dünya ayçiçek üretimi 32 milyon ton olduğu varsayılırsa Türkiye 900 bin ton üretimle ancak dünya üretiminin 32’de birini üretmektedir. Türkiyenin yıllık bitkisel yağ ihtiyacı 1.5 milyon ton civarında olup, bütün bitkisel yağ ihtiyacını kapsamaktadır, yani üretimi tüketime yetmemektedir ve Türkiye bitkisel yağ ihtiyacının % 65’ini ithal yoluyla karşılamaktadır. 2008 yılı başında dünya borsalarında 600$/ton olan ayçiçeği fiyatları ekonomik krizden dolayı 2008 yılı sonlarına doğru 300$’lara kadar düşünce ister istemez dünya fiyatları içerideki fiyatlarıda etkiledi, diğer taraftan 1995 yılıda AB ile imzalanan gümrük birliği antlaşmasına göre ayçiçeği ithalatında en fazla % 27 hamyağda ise % 36 gümrük vergisi uygulanmaktadır bu sebeplerden dolayıda yurt içindeki ayçiçeği fiyatları bu seviyelere düşmüş ve bunun sonucu çiftçide daha iyi gelir getiren buğday yerine buğday veya kanola ekimine yönelmiştir.

Yukarıda da belirttiğim gibi Türkiyenin bitkisel yağ ihtiyacını ülke üretimi karşılamayınca dışarıdan ithal etmek zorundayız ancak dışarıdaki ülkelerin üretim girdilerinin ucuz bizim üretim girdilerini yüksek olması sebebiyle rekabet edememekteyiz. Maaliyetler o kadar farklı ki bizde 3,00 TL olan mazot onlarda 1,50 TL. 1,50 TL olan gübre 0.50 TL dolayısıyla maliyetlerimiz çok fazladır, Biliyorsunuz 1999 yılına kadar ayçiçeği devlet destekleme kapsamında idi dolayısıyla her yıl bir taban fiyatı açıklanırdı buda iç piyasa ve çiftçinin maliyetleri gözönünde bulundurularak yapılır dolayısıyla iç piyasa dış piyasadan yüksek olurdu ve o yıllarda ayçiçeği alıp işleyen sanayiciye yurt içinden ne kadar ayçiçeği alırsa yurtdışından o kadar gümrüksüz ayçiçeği ithalatına izin verildi yani tarife kontenjanı uygulandı. 2000 yılından sonra ayçiçeğinin devlet destekleme kapsamından çıktıktan sonra bütün sanayici serbest fiyatlardan almaya başladı daha sonra bu uygulama yurt dışındaki fiyatlarında aşırı düşmesi sonucu yurt içindeki üreticiyi kollamak için kaldırılarak referans fiyat uygulamasına geçildi, ithalatçı yurt dışından kaça alırsan alsın vergisini referans fiyattan aldı. Mesela devlet geçen yıl 750$/ ton üzerinden % 27 vergi aldı, ancak bazı ithalatçılar bu uygulamayı deldi. Şöyleki Türkiye Cumhuriyeti ile Gürcistan arasındaki antlaşma gereği Gürcitandan ithal edilen ayçiçeği gümrüksüz getiriliyordu. İşte bu yol ile Gürcistandan o yıl 90 bin ton civarında ayçiçeği getirildi. Bunun üzerine 2009 yılı ortalarında referans fiyat kaldırılarak ithalatta gözetim uygulamasına geçildi. Bu rakam 450 $/ ton olarak uygulandı, yani ayçiçeği ithalatın da 202.5 $ olarak alınan vergi 122$’a düşürüldü. Bu arada Çukurova bölgesinde hasat başlamış idi, iç piyasada ayçiçeği fiyatları birden 0,60 TL hatta 0,55 TL’lere kadar düştü gelen tepkiler üzerine bu rakam 525$ ton’a çıkarıldı ve iki gün sonra 8 ağustos 2009 tarihinde çıkan tarife kontenjanı kararnamesi ayçiçeği üreticisinin idam fermanı gibidir, diyeceksiniz ki niye izah etmeye çalışayım, dediğim gibi eskidende 1 e 1 uygulaması vardı ama bu işi yapan başta TrakyaBirlik olmak üzere bütün sanayici içeriden ne kadar ürün alırsa dışarıdan o kadar getirebiliyordu, sınırlama yoktu ama bu çıkan son kararnamede almış olduğu ayçiçeğini 15.12.2009 tarine kadar işleme şartı getirildi. Bu belki ilk bakışta normal gibi görünüyor ama Türkiyede üretilen ayçiçeğinin en büyük alıcısı kim ne derse desin bizim çiftçimizin ortağı ve sahibi olduğu TrakyaBirliktir. Yıllar itibarıyla ülke üretiminin ortalama %50’sini alarak piyasayı ve üreticinin mağduriyetini önleyen en büyük çiftçi koperatifler birliğidir. Hal böyle olunca örneğin 2009 yılında TrakyaBirlik 340 bin ton ayçiçeği aldı 15 aralık 2009 tarihine kadar kendi fabrikalarında ve fasonlarla birlikte 150 bin ton ayçiçeği işledi, 101 bin ton’da sattı ve elinde 82 bin ton ayçiçeği, 30 bin ton hamyağ vardır, ama bunun yanında bütün özel yağ sanayicileri.işleyeceği kadar ayçiçeği aldı Kararname’de ne diyor; 31.12.2009 tarihine kadar %27 olan gümrük vergisi 01.01.2010 tarihinden itibaren %5’e düşürüldü. Yani 122$ ton olan gümrük vergisi 26.5$ ton’a düştü, şimdi gelin bir hesap yapalım. Trakyabirlik 2009 yılında 1 kg ayçiçeğini 0.75 TL’ den satın aldı, serbest piyasada ayçiçeği fiyatı 0.70 TL hatta 0.65 TL’ye kadar düştü nerden bakarsan bak TrakyaBirliğin alış fiyatı ile piyasa arasında 0.10 TL fark oluştu birde depolama giderlerinide hesap edersek 1kg ayçiçeği TrakyaBirliğe 0.80 TL’ye mal oldu. Yukarıdad belirttiğim gibi Özel fabrikalar işleyeceği kadar ayçiçeği aldılar ama TrakyaBirliğin yıllık işleme kapasitesi 270 bin tondur, Yani 2009 yılında 340 bin ton ayçiçeği alarak neredeyse 1,5 yılda işleyeceği ayçiçeği’ni aldı şimdi buradan soruyorum dünyanın neresinde 1.5 yıllık stokla çalışan fabrika vardır ama Trakyabirlik Kooperatifler Birliği olduğu için rekolte beyannamesi veren her ortağının malını almak zorunda. Hal böyle olunca özel sektör ile TrakyaBirliğin rekabet şansı kalmıyor, aslında burada yapılmak istenen neydi biliyormusunuz. 2008 yılında TrakyaBirlik ayçiçeğini 0.83 TL’ye satın aldı, 2009 yılında fiyatlar geriledi, TrakyaBirlik’te fiyat belirleme tamamen Yönetim Kuruluna aittir, Yönetim Kurulu’da seçimle işbaşına geliyor. Ben burada Yönetim Kurulu arkadaşlarımı ve Genel Müdürümüzü tebrik etmek istiyorum, eğer yapılanları görememiş olsalardı ve dış piyasayıda takip etmeyip seçimi düşünerek nasıl olsa geçen yıl 0.83 TL’ye aldık ve bu yılda bunun altında bir fiyat bizleri seçimlerede sıkıntıya sokar diye düşünselerdi, sizi teminen söylüyorum bugün TrakyaBirlik çok büyük zarar görür belkide TrakyaBirlik diye bir kurum kalmazdı ve ne denirdi biliyormusunuz işte yönetim bu işi beceremedi TrakyaBirliğ’i batırdılar denirdi tabiiki olan yine üreticiye olurdu. Bugün diğer birliklerin durumu belli, ama oyun sonuçta bozulmuştur. TrakayaBirlik batacak diye ellerini ovuşturan sözüm ona bazı sanayicilerin hevesleri kursaklarında kalmıştır.

Evet Sonuç olarak ayçiçeği özellikle yağ açığı olan ülkemiz için vageçilmez bir yağ bitkisidir, üretimin arttırmak için ;

Trakya ve ülke çiftçisi olarak bizler üretimi biliyoruz çünkü bu ülke çiftçisi 1989 yılında 1.2 milyon ton ayçiçeği üretti, esas bizler için ektiğimiz üründen para kazanmamız önemli. Öncelikle bölgemizde yoğun olarak açiçeği ve hububat ekilir, eğer çiftçiye ayçiçeği ektireceksek öncelikle o üründen para kazanması gerekir ,para kazanması içinse hububat ve ayçiçeği arasındaki fiyat paritesi 1’e 2.5 olmalıdır , yani buğday 1TL ise ayçiçeği 2.5 TL olmalı.

Sulanabilir alanların arttırılması gerekir, yağlık ayçiçeğinde tek bir sulama ile verimin en az % 50 artması mümkündür. Ancak Trakya’da sulanabilir arazi miktarı sadece % 15 seviyelerindedir. Bu alanlar mutlaka en az % 60 seviyesine ulaşmalıdır ki üretim artsın.

Biliyorsunuz ayçiçeği devlet destekleme kapsamından 1999 yılında çıkarılarak prim sistemi uygulanmaya başlandı ve o tarihten beri ayçiçeği serbest piyasa şartlarında alınıp satılmakta, burada yukarıda’da belirttiğim gibi en büyük alıcı olan TrakyaBirlik’te piyasa şartlarında alım yapmak zorunda çünkü oda diğer birlikler gibi 2000 yılında özerkleşti ,yani karıda zararıda kendine ait. Bu sebeple devlet prim rakamlarını açıklarken çiftçinin maliyetlerini mutlaka göz önünde bulundurmalıdır. Çünkü genelde oluşan serbest piyasa fiyatları bazı yıllar çiftçinin maliyetlerini bile karşılamamaktadır.

Ben burada Hükümetimize ve özellikle Sayın Tarım Bakanımıza çiftçi adına teşekkür ediyorum yıllardan beri beklediğimiz ürüne kg başına ödenen prim rakamlarını ekimden önce açıklamaları çiftçimizi ziyadesiyle memnun etmiştir böylelikle çiftçimiz 2010 yılında hangi ürüne ne kadar destek alacağını öğrenmiş oldu. Şimdi bizde hesebımızı yapıp çiftçiye hangi ürünü ekebileceği tavsiyesinde bulunabileceğiz, umarım bu uygulama devemlı hale getirilir ve prim rakamları açıklanırken çiftçimizin maliyetleri göz önünde bulundurulur.

Biliyoruzki bugün bütün dünyada yağ oranı yüksek ayçiçeği çeşitleri ekilmektedir bizdede hastalıklara özellikle orobanja dayanıklı ve yağ oranı yüksek ayçiçeği ekimi teşvik edilmelidir bunu geçen yıl Trakyabirlik uygulamaya başladı yağ oranı %41 olan ayçiçeğine, alım fiyatının %1.5 uğu kadar prim verdi bu yılda birlik yöneticilerinden aldığımız bilgilere göre bütün alım merkezlerinde yağ oranına göre alım yapacaklar, yani yağ oranı % 41 ve üzeri gelen ayçiçeğine artı prim %39 ve altına ayni oranda kesinti uygulayacak ve yağ oranı % 36’ının altında olan ayçiçeğini satın alınmayacağını açıkladı. Böylelikle çiftçinin yüksek verimli ve yağ oranı yüksek tohumları ekmesi teşvik edilmiş olacak. Eğer bütün sanayicileride yağ oranına göre alım yaparsa tohum şirketleride bu standartlarda tohum üretmek zorunda kalacaklar ve dolayısıyla ayni verimden daha çok yağ elde etmiş olacağız.

Dünyanın en büyük ayçiçeği üreticisi olan ABD, Arjantin ve AB ülkelerindeki üretilen ayçiçeklerinin neredeyse tamamı heig oleik yani zeytinyağı kalitesine yakın yağ içeren ayçiçeğidir ve % 10’dan daha düşük doymuş yağ oranı sayesinde oldukça sağlıkıdır ve transyağ asidi içermemektedir. Diğer taraftan normal ayçiçeği yağıyla kızartmalarda kulanılan yağ ile 4 kızartma yapılırken (örn patates cipsi vb) bu yağ ile 8 kızartma yapılabilmektedir. Dolayısıyla daha az yağ kullanılarak tasarruf edilmiş olacaktır.

Ama burada en büyük problem çiftçimizin şuan ekmiş olduğu ayçiçeği ile yan yana ekilememesi yani iki ayçiçeği tarlası rarasında en az 500 mt mesafe bulunması gerekiyor ki dölllenmede birbirine karışıpta kaliteyi etkilemesin. Burada yine TrakyaBirlik bir ilki başlatarak heig oleik (yüksek oleik) cinsi ayçiçeği eken ortaklarının malını 0,10TL fiyat farkı ödeyerek satın aldı ve bu yıl da aynı uygulama devem edecektir .Ben burada yine TrakyaBirlik Yönetim Kurulundaki arkadaşlarımı bir kez daha kutluyorum. Ama yine burada TrakyaBirliğe ve biz Ziraat Odalarına büyük görev düşmektedir bu olayı çiftçimize çok iyi anlatıp bölgesel ekime geçmek zorundayız tabii sözleşmeli olarak.

Ülkemizin bitkisel yağa ihtiyacı var yağ bitkisi ekmek ve ektirmek için elimizden ne geliyorsa yapmamız gerekir bu ayçiçeği olur, kanola olur, aspir olur, pamuk olur.

Son olarak başta devletimiz olmak üzere sanayici, üretici, tüketici bütün taraflar olarak bu tür bitkilerin stratejik bir bitki olduğunu ülkemiz için hayati önem taşıdığını hiçbir zaman unutmamalıyız.

Saygılarımla.Şerif baykut.

Başkan Yrd. Kaleminden

tekirdag ziraat odası

TRAKYA BİRLİK AYÇİÇEĞİ KESİN ALIM FİYATINI AÇIKLADI

2010 YILI HAYVANCILIK DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2013 YILI BESİLİK ERKEK SIĞIR DESTEKLEMELERİ UYGULAMA TEBLİĞ YAYINLANDI

KKYDP MAKİNA EKİPMAN DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2011 YILI MAZOT,GÜBRE VE TOPRAK ANALİZ DESTEKLERİ TEBLİĞİ AÇIKLANDI

2010 YILI MAZOT GÜBRE VE TOPRAK ANALİZ DESTEKLERİ AÇIKLANDI

2010 YILINDA HANGİ ÜRÜNE NE KADAR DESTEK ALACAĞIZ

2009 YILI ÜRÜNÜ YAĞLIK AYÇİÇEĞİ,KANOLA,ASPİR VE DANE MISIR ÜRETİCİLERİNE DESTEKLEME PRİM ÖDEMESİ

TRAKYA BİRLİK AYÇİÇEĞİ KESİN ALIM FİYATLARINI AÇKLADI

ZİRAAT BANKASI VE T.K.K 2011 YILI TARIMSAL KREDİ FAİZLERİ AÇIKLANDI

2011 YILI HAYVANCILIK DESTEKLERİ AÇIKLANDI

ZİRAİ İLAÇ TOHUM SATIŞI HK

TRAKYABİRLİK AYÇİÇEĞİ AVANS ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

2010 YILI BİÇİM ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

ÜYELERİMİZE TARIMSAL DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ

KIRSAL KALKINMA YATIRIMLARININ DESTEKLENMESİ HK TEBLĞ YAYINLANDI

SÜT FİYATLARI 10 KRŞ ARTTIRILDI

2011 YILI TARIMSAL DESTEKLERİ AÇIKLANDI

BUĞDAY FİYATLARI YETERSİZ

KONFERANS'A DAVET ( BUĞDAY TARIMI)

TMO HUBUBAT MÜDAHALE ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

TARIM DANIŞMALIK MÜRACATINDA SON 10 GÜN

KONFERANS'A DAVET

KIRSAL KALKINMANIN DESTEKLENMESİ PROGRAMI ÇERÇEVESİNDE TARIMA DAYALI YATIRIMLARIN DEST.HK

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ TÖRENLE KUTLANDI

2012 YILI BİÇERDÖVER BİÇİM BE BALYA BAĞLAMA ÜCRETLERİ AÇIKLANDI

2013 YILI BİÇER DÖVER BİÇİM VE BALYA BAĞLAMA ÜCRETLERİ BELİRLENDİ

BESİ SIĞIRI DESTEKLEMELERİ 2013 YILIDA DA DEVAM EDECEK

YENİ YILIMIZ KUTLU OLSUN

ACI KAYBIMIZ

TRAKYA BİRLİK AYÇİÇEĞİ AVANS ALIM FİYATLARINI AÇIKLADI

DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜNDE SAYIN VALİMİZİ ZİYARET ETTİK

SÜT FİYATLARI ARTTIRILDI

2012 yılı Düşük Faizli Kredi Uygulama Tebliği Yayınlandı

2011 YILDA'DA DANIŞMANLIK HİZMETİ VERİYORUZ

2011 YILI YAĞLI TOHUMLU BİTKİLER DESTEKLEME ÖDEMESİ BAŞVURULARI BAŞLADI

ÇİFTÇİLERE 132 MİLYONU AŞKIN DESTEKLEME ÖDENECEK

Valimiz Ali YERLİKAYA Ziraat Odası Başkanlığı’na İade-i Ziyarette Bulundu.

ZİRAAT ODAMIZ VE SÜT BİRLİĞİMİZE AVRUPADAN ZİYARETÇİ

ZİRAAT ODAMIZ TARAFINDAN ÇİFTÇİLERİMİZE TARIMSAL DANIŞMALIK HİZMETİ VERİLMEYE BAŞLANDI

14 MAYIS DÜNYA ÇİFTÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

ET VE SÜT DESTEKLEMELERİ ÖDENDİ